Foto’s 2016

 

Foto’s Riemersma Leasing Kangoeroeloop  2016 door Annet van Esch

Foto’s Riemersma Leasing Kangoeroeloop 2016 door Alfons Goossens

Foto’s Riemersma Leasing Kangoeroeloop 2016 door Iza Elderson

Foto’s Riemersma Leasing Kangoeroeloop 2016 door Jos Hoogerhoud

Foto’s Riemersma Leasing Kangoeroeloop 2016 door Frans van Mensfoort

 

KANGOEROELOOP 2016

Verslag van een zonnige middag in Vught

Als op maandag 26 december, Tweede Kerstdag, om 13.30u 2665 lopers worden weggeschoten door de baas van hoofdsponsor Riemersma Leasing, straalt de zon in alle hevigheid en kunnen de lopers zich wapenen tegen een windkrachtje 4 uit het westen. Dat is in die eerste kilometers nog niet zo’n probleem als je je achter de ruggen van medelopers kunt verbergen. En dat is in die beginfase wel een zegen. Het duurt immers meer dan 5 minuten voordat alle lopers, wandelaars, snelwandelaars de atletiekbaan hebben verlaten en zich via de Postweg richting Loonsebaan  bewegen. Verwarrend was die start op de baan aanvankelijk wel: want welke richting gaan we uit? Je zou denken waar je het ‘startdoek’ ziet en finishen waar je het ‘finishdoek’ ziet. Mooi niet dus. Hing dat doek dan per ongeluk omgekeerd? Ook mooi niet dus: dat had te maken met de startfoto…. Anders zou ‘start’ in spiegelschrift staan en dat oogt wat slordig(?)

Voor het tweede jaar achtereen valt er weinig te klagen over de temperatuur. Net als vorig jaar lag die boven de 10 graden en dat maakte het verblijf op atletiekbaan voor de toeschouwers en supporters zeker niet onaangenaam.

 

Het blijft altijd maar weer filosoferen over wat nu precies de aantrekkingskracht van dit evenement is. Ondanks de concurrentie in de laatste 10 jaar van allerlei andere tweede-kerstdag-evenementen, openstelling van winkelboulevards, supermarkten, het kerstvieren in het buitenland enz. is er toch sprake van een vast deelnemersaantal van tussen de 2500 en 3000. Bijzonder blijft de aantrekkingskracht van dit evenement buiten Vught. Vooral ook het gegeven dat veel lopers van elders de Riemersma-Leasing Kangoeroeloop als vast onderdeel van hun kerstritueel hebben opgenomen. Komen veelal met hun hele gezin of met de hele vriendengroep jaarlijks naar Vught om zo Tweede Kerstdag te ‘vieren’. Zoals een mevrouw uit Bunnik vertelde dat zij elk jaar van haar man mee ’moest’ naar Vught . En dat nog jaren vol zal houden omdat ze ‘de sfeer en de mensen zo vreselijk uniek en leuk vindt’. Om nog maar te zwijgen over de groep ‘Gouwenaren’ voor wie het inmiddels een traditie is na de langere afstanden nog lang en gelukkig ‘na te drinken’ in het clubhuis. Voor de 40ste keer dit jaar.

En nu we het toch over ‘langlopers’ hebben. Prins Hendrik heeft zijn eigen coryfeeën die dit jaar voor de 45ste keer hun afstanden hebben afgelegd. Frans van der Steen had nog voldoende energie na afloop over om met zijn eigen sambaband ‘Batedeira’ zijn loopritme in te ruilen voor een Zuidamerikaans muzikale cooling down. En Frans van Dun liep als vanouds zijn 12 km stoïcijns over de Vughtse hei en werd, net als die andere Frans opgewacht met een door de Kangoeroeloopcommissie aangeboden doos vloeibare versnaperingen.

 

Uit het bovenstaande valt ook op te maken dat de reikwijdte van de loop veel groter is dan men zich wel eens realiseert. Dit jaar  kwamen er deelnemers uit 10 provincies: er ontbraken alleen deelnemers uit Flevoland en Drenthe. Ook uit België zijn deelnemers gekomen. En, voor zover op te maken uit de gegevens van inschrijven.nl, kwamen de lopers uit maar liefst 92 Nederlandse gemeenten Dat zullen er ongetwijfeld wel meer zijn, omdat nog bijna driekwart van de deelnemers pas op deze Tweede Kerstdag zich komt aanmelden. Ook wel bijzonder was het meelopen van Azouz, een Syrier die vorig jaar als vluchteling met een groep medevluchtelingen vanuit het opvangcentrum in Rosmalen meeliep, nu als lid van Prins Hendrik deze loop heeft meegemaakt.

Onder de deelnemers bevonden zich ook sporters die hun sporen in hun tak van sport al aardig verdiend hebben en nog steeds aan het verdienen zijn. Wesley van de Gouw is bv. zo’n PH-atleet die in de Eindhovense marathon als derde Nederlander en nu de 27km afwerkte. En snelwandelaarster Anne van Andel van DAK Drunen, nationaal kampioen op de 10km, recordhoudster 20 km snelwandelen), natuurlijk. Ook oud-voetballer van FC Den Bosch, Paul Beekmans had nog voldoende power een behoorlijke afstand af te leggen.

 

En valt er nog wat meer over die middag te zeggen? Het blijft natuurlijk een schitterend beeld, de warming up onder leiding van Bianca Zwart. Een helemaal bezet middenterrein met deelnemers die eigenlijk niet kunnen wachten om aan hun afstand te beginnen.

Wat trekt er dan aan je voorbij: het overgrote deel zijn hardlopers. Uit kleding en loopstijl valt af te leiden dat de een wat meer getraind is dan de ander, maar het is dan ook een familieloop. Just for fun! En dat was al af te leiden uit de voorinschrijving: heel wat vaders en/of moeders met hun kinderen hadden zich aangemeld. Vaak komen ze gezamenlijk over de finish: dan zie je ofwel het kind de ouder aanmoedigen en meetrekken als ouders die hun kroost de finish over ‘sleuren’. Een heel ander beeld is de hardloper die zijn hond meeneemt. Of de loper draaft harder dan de hond, of de hond loopt harder dan de loper: zeg het maar. Hardlopen en loslopende honden zijn doorgaans geen goede match, dus wat dat betreft zouden niet-aangelijnde honden een no-go moeten krijgen.

Maar laten we vooral ook de andere deelnemers niet vergeten: de grote groep wandelaars uiteraard, de snelwandelaars en, toch ook bijzonder, leden van het ‘running blind’- team met hun begeleiders.

 

Het wat onbevredigende, maar nauwelijks te vermijden deel van het hele evenement zit eigenlijk een beetje tussen drie en vier uur. Vanaf half een is het immers een drukte van belang op de accommodatie. Niet alleen deelnemers, maar ook familie, kennissen en ‘gewone’ toeschouwers zorgen voor een geweldige stemming. De gezelligheid neemt toe met als eerste hoogtepunt de warming up, zie boven, en daarna de start. Als alle deelnemers vertrokken zijn, volgt maar een korte tijd van leegte op de baan. Binnen 20 minuten komt de eerste 5km-loper immers de baan weer opdraaien en dan na ongeveer een half uur ontstaat een lang lint van binnenkomende lopers. De snelste 7.5 km-lopers arriveren midden in de groep 5km lopers, zodat dat lint blijft groeien. Maar ook de snelste 12 km-lopers zitten dan al in de staart van de 7,5km lopers, zoals de snelste 15 km-lopers de laatste 12km-lopers  inlopen. Die snelle deelnemers lopen met snelheden van 15km per uur en dat geldt ook voor de snelle lopers op de langste afstanden, de 21 en 27km. M.a.w. tot rond 15.00u is het echt druk en heel plezierig op de baan en alle binnenkomende sportievelingen krijgen hun verdiende applaus.

Voor de langeafstand-lopers is de terugkeer wat soberder. In alle eenzaamheid arriveren terwijl je de grootste inspanning hebt moeten leveren, heeft iets treurigs. Alleen je vrouw, man, vriend, vriendin e.d. staat dan nog op je wachten – als het meezit – en die hebben het meestal kleumend koud langs de baan omdat ze hun favoriet bijna altijd overschatten wat betreft finishtijd. En zo rond half vier staan eigenlijk alleen nog de microfonisten bij de ingang van het sportpark de binnenkomenden te verwelkomen. En dat de meligheid bij hen op dat tijdstip toeneemt, zal geen verwondering wekken. Want als even voor 16.00u de laatste twee lopers de laatste 300 meter ingaan, is het buiten op de baan heel stil geworden. Met de ontmanteling van de opbouw van de baan is dan al stilaan begonnen. Gezelligheid is dan alleen nog te vinden in het clubhuis en in de glühweintent. Want de zon is inmiddels al ver weggezakt en bijna al die 2665 deelnemers en aanhang zijn al lang thuis aan het nagenieten.

gvdb