Donderdag 26 december 2019

Als de tuincentra hun ‘Kerstmarkten’ al stevig op orde hebben, is het ook tijd om te wijzen op de grote en sportieve kerstbeleving in Vught op Tweede Kerstdag: de RiemersmaLeasing Kangoeroeloop.

Voor de 48ste keer organiseert de Vughtse sportvereniging Prins Hendrik vanuit het atletiekcomplex aan de Sportlaan in Vught de RiemersmaLeasing-Kangoeroeloop. Begonnen als een bescheiden loop in 1971 door trimmers van het eerste uur – de looprage begon eigenlijk pas later in deze contreien – is de Kangoeroeloop tot een fenomeen uitgegroeid waarvan het aantal deelnemers elke jaar tegen de 2500 lopers bedraagt. De grote groei in de beginjaren was onder meer te verklaren door het gegeven dat er toen op Tweede Kerstdag weinig ander vertier te beleven viel. In de laatste decennia veranderde dat nogal drastisch: allerlei andere activiteiten maken het voor lopers vaak niet eenvoudig en gemakkelijk een keuze te maken voor deze activiteit. Kerst blijft tenslotte een familie-, vrienden-  en gezinsmoment en dan zijn er in de huidige tijd meerdere opties.

Maar dat weerhoudt zo’n kleine 2500 lopers – uit alle delen van het land – niet om na de Eerste Kerstdag op Tweede Kerstdag op de Vughtse Heide, rond de IJzeren Man en langs het Drongelens Kanaal in de vrije natuur te bewegen. Vaak met heel het gezin, de hele familie, de vriendengroep, het eigen loopgroepje, maar natuurlijk ook de sportieve individuele lopers.

Nieuw dit jaar Uniek Sporten Paraloop

Voor het eerst zal dit jaar ook een parcours uitgezet worden voor de groep lopers met een beperking die wekelijks op de atletiekbaan oefenen en daardoor hun bewegingsruimte op een volwaardige manier kunnen vergroten. Bovendien draagt hun sportieve activiteit bij aan verbreding van hun sociale  leven. Hun parcours van 3,5 km en wordt uitgezet langs de Postweg en de Loonsebaan.

Twee starttijden

Vorig jaar waren er voor het eerst twee verschillende starttijden. De lopers die de 21 of 27km willen lopen starten om 13.00u en de overige deelnemers die 5km, 7,5km, 12km of 15km willen lopen starten op de traditionele aanvangstijd van 13.30u. Wat betreft afstanden is er dus keuze genoeg: er zijn parcoursen van 5km, 7,5km, 10km, 12,5km, 21km en 27km. De mogelijkheid om ‘onderweg’ nog van afstand te wisselen is dus iets beperkt, maar daar staat tegenover dat de lopers van de langste afstanden nu kunnen finishen wanneer er nog een grote groep toeschouwers op de baan aanwezig is. Om 15.30u moet iedereen weer de finishlijn gepasseerd hebben. Op de atletiekbaan is er voor de supporters voldoende gezelligheid en vertier om de wachttijd door te komen.

Kidsrun

Ook voor de jeugd is er Tweede Kerstdag op de atletiekbaan een sportieve uitdaging. Kinderen tot 6 jaar kunnen op de baan deelnemen aan een Kidsrun. Die wordt gehouden op het middenterrein en gaat van start om 13.45u wanneer alle deelnemers aan de ‘grote’ Kangoeroeloop de atletiekbaan hebben verlaten. Voorinschrijving is ook hiervoor mogelijk via www.inschrijven.nl.

Inschrijfprocedure

De trouwe deelnemers weten inmiddels de al jarenlang gebruikelijke inschrijvingsprocedure: of u koopt uw deelnamebewijs in het clubhuis (vanaf 1 december) tijdens de trainingsavonden op dinsdag en donderdag of op de zaterdag- of zondagochtend tussen 09.00 en 12.30u. U kunt dan ook terecht bij de Run2Day, van Berckelstraat in ’s-Hertogenbosch en bij Marinus in hartje Vught. U weet inmiddels dat het inschrijfgeld € 7,– bedraagt voor lopers van >12 jaar en € 5,– voor jeugd t/m 12 jaar, ook voor de kidsrun. Op 26 december betalen lopers boven de 12 jaar € 9,–.

Maar u kunt ook nu al digitaal voorinschrijven (tot uiterlijk 24 december): u gaat naar www.inschrijven.nl en u zoekt op de datum 26 december de RiemersmaLeasing-Kangoeroeloop op.